Kesä 2018

Kilpisjärvellä 19.6 - 22.9.2018.

Kuvat: ©Tarmo Soukka

Citroen C4 ©Tarmo Soukka
Citroen C4 ©Tarmo Soukka

17.6.2018

Kesäkuun ilta, auto on tankattu, pesty ja pakattu lapin kesää varten. Päivällä olin todistamassa kummipojan ripille pääsyä ja nyt on aika suunnata kohti Pelloa ja siellä Juoksengin kylää, jonne teen "välilaskun" matkalla Suomineidon peukaloon ja siellä Kilpisjärven Retkeilykeskukseen kausitöihin kesäksi.

Keskiyönaurinko (Juoksenki) ©Tarmo Soukka
Keskiyönaurinko (Juoksenki) ©Tarmo Soukka

Vielä samana iltana saavun Juoksenkiin, jossa ystäväni Pirjo odotteleekin jo kahvin kanssa. Kauan en kuitenkaan jaksa seurustella vaan painun pehkuihin sillä pitkähkö ajomatka ja muut päivän puuhastelut ovat imeneet melkein kaikki mehut minusta.

Niin väsynyt en kuitenkaan ole, ettenkö jaksaisi ihastella keskiyön aurinkoa ja mahtavaa Torniojokea.

Neljän tuulen tie  ©Tarmo Soukka
Neljän tuulen tie ©Tarmo Soukka

18.6.2018

Aamukahvit ja puurot kun oli nautittu ja hetken aikaa rupateltu ystävien kanssa matkani jatkuu kohti Suomen läntisintä kylää Kilpisjärveä. Pitkän, mutta ei puuduttavan ajomatkan jälkeen mutkan takaa ilmestyykin Suomen ehkä kuvatuin tunturi Saana (1029 m), olen siis pian perillä.


Tässä vaiheessa en vielä osannut aavistaakaan, että edessäni olisi mitä elämysrikkain kesä, joka olisi vielä mittaushistorian kuumin.

Retkeilykeskus ©Tarmo Soukka
Retkeilykeskus ©Tarmo Soukka

Maanantai on jo kallistunut iltapäivän puolelle, kun käännyn Retkeilykeskuksen pihaan. Täytyy myöntää, että minua hieman jännittää, olenhan työskennellyt täällä viimeksi keväällä 1999. 

Hetkeä myöhemmin olenkin jo tutustunut henkilökuntaan ja ottanut solukämpän haltuuni, hyvältä vaikuttaa.

Kuukkeli ©Tarmo Soukka
Kuukkeli ©Tarmo Soukka

Puinen kuukkeli tervehtii tulijoita retkeilykeskuksen infotiskillä, kuukkelin on valmistanut eräs tyytyväinen kanta-asiakas.

19.6.2018

Tiistain koittaessa minulla olisi edessäni ensimmäinen työpäivä, aloitan tiskarina, kunnes vakituinen tiskari saapuisi noin viikon kuluttua, jolloin siirryn aamiaiskokiksi. ihana Tanja. K opasti minut työhön tiskarina kuten myös myöhemmin aamiaisen saloihin.

Vaikka työ viekin aikaa, jää kuitenkin aikaa retkeillä ja mielenkiintoisia paikkoja Kilpisjärvellä riittää. Seuraavaksi kerron muutamasta kivasta päiväretkipaikasta.

***** Saanajärven päivätupa *****

Saanajärven päivätupa ©Tarmo Soukka
Saanajärven päivätupa ©Tarmo Soukka

Saanajärven päivätupa

Tupa sijaitsee Saanan takana ja kuten nimikin sanoo Saanajärven rannalla ja on tarkoitettu vain päiväkäyttöön. Matkaa tuvalle tulee Kilpisjärven kylältä noin neljä kilometriä ja polku on helppokulkuista maastoa. Lemmikit ovat myös tervetulleita tuvalle, mutta vain muiden retkeilijöiden suostumuksella. Tuvalla on myös wc ja jäteastiat, mutta kuten jokainen retkeiliä sen tietää niin omat roskat tulisi itse viedä pois maastosta.

Päivätupa ©Tarmo Soukka
Päivätupa ©Tarmo Soukka

Näkymä päivätuvalta järvelle. Järvi sijaitsee Saanatunturin ja Iso Jehkasen välissä noin 200 metriä korkeammalla kuin Kilpisjärven kylä ja 680 metriä meren pinnasta. Kokoa järvellä on 70,1 ha ja rantaviivaa järvellä on 5 km.

Pitkospuut ©Tarmo Soukka
Pitkospuut ©Tarmo Soukka

Pitkospuut retkeilykeskuksen suuntaan mennessä. Polku nousee hieman puurajan yläpuolelle mutta on helppokulkuinen, joskin hieman kivikkoinen, joten hyvät kengät ovat tarpeen.

***** Tsahkaljärvi ***** 

Tsahkaljärvi ©Tarmo Soukka
Tsahkaljärvi ©Tarmo Soukka

Tsahkaljärvi

Järvi sijaitsee 559,5 metrin korkeudessa kylän eteläpäässä, järveltä on upea näkymä Saanatunturille. Polku järvelle lähtee Kilpisjärven luontokeskukselta ja matkaa järvelle tulee noin kaksi kilometriä. Polku on helppokulkuista, tosin järvelle mentäessä nousua on aika paljon. Järvelle on myös rakenteilla avolaavu, jossa voi paistaa makkarat.

***** Kolmen valtakunnan rajapyykki *****

Kolmen valtakunnanraja ©Tarmo Soukka
Kolmen valtakunnanraja ©Tarmo Soukka

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaitsee vanhalla Norjan ja Ruotsin rajalla. Kesäisin Kolttalahteen pääsee Retkeilykeskuksen rannasta Malla-laivalla ja kävelymatkaa Kolttalahdesta rajapyykille tulee kolme kilometriä. Vaihtoehtoisesti rajapyykille voi myös kävellä Mallan luonnonpuiston halki, jolloin matkaa tulee noin 11 kilometriä.


Valtakunnanraja ©Tarmo Soukka
Valtakunnanraja ©Tarmo Soukka

Norjan ja Suomen raja, varmasti maailman rauhallisin natomaan ja ei natomaan raja. Ei näy sotilaita rajaa vartioimassa.

Erämaajärvi ©Tarmo Soukka
Erämaajärvi ©Tarmo Soukka

Rajapyykiltä pois kävellessä voi ihailla vaikkapa kaukana siintävää Saanatunturia.

Kilpisjärveltä on myös helppo piipahtaa Norjan puolelle ihailemaan jylhiä maisemia. 

Ruuhka-aika ©Tarmo Soukka
Ruuhka-aika ©Tarmo Soukka

Ajattelin vapaapäivänä lähteä käymään Norjassa Skibottenissa vohvelikahveilla, joita nautitaan hillon ja herajuuston kera. Herajuusto jakaa mielipiteet jyrkästi, mutta minusta se on herkullista ja sopii hyvin vohveleiden kyytipojaksi. 

Juutuin kuitenkin ruuhkaan jo ennen Suomen ja Norjan yhteistä tulliasemaa.


***** Rovijoen putous *****

Rovijoen putous ©Tarmo Soukka
Rovijoen putous ©Tarmo Soukka

Rovijoen putous ts. Morsiushuntu putous

Rovijoen vesiputous tunnetaan myös morsiushuntu putouksen nimellä. Korkeutta putouksella on 28 metriä ja se sijaitsee aivan Kilpisjärveltä Skibotteniin menevän tien varressa, matkaa Kilpishallin pihalta putoukselle tulee 36 kilometriä. Paikka on melko huomaamaton eikä parkkipaikalle ole minkäänlaisia opasteita, mutta Norjasta päin tultaessa putous näkyy maantielle. 

Rovijoki ©Tarmo Soukka
Rovijoki ©Tarmo Soukka
Polku II ©Tarmo Soukka
Polku II ©Tarmo Soukka
Rovijoen putous ©Tarmo Soukka
Rovijoen putous ©Tarmo Soukka

Putoukseen on aikoinaan pudonnut ihmisiä, joita ei ole koskaan löydetty etsinnöistä huolimatta, ja putouksen lähistöllä onkin muutamien sinne tippuneiden ihmisten muistolaattoja.


Nykyisin alueella on kaiteet, joten siellä liikkuminen on turvallista, tosin polun alapäässä on sortumavaara ja reitti onkin siltä kohdin suljettu, mutta vierestä menee polku, jota on turvallista kulkea.

polku ©Tarmo Soukka
polku ©Tarmo Soukka

***** Gorsabruan kanjoni *****

Gorsabruan kanjoni on Pohjois-Euroopan syvin 150 m

Birtavarresta lähtevä, kapea ja kuoppainen hiekkatie, jonka varrella näkee lampaita, jotka huolettomasti makoilevat keskellä ajotietä, eivätkä välitä tuon taivaallista muista kulkijoista. Matkalla Birtavarresta parkkipaikalle voi käydä tutustumassa myös Ankerlian hylättyyn kaivokseen sekä Holmenesin merisaamelaisten majoihin. 

Gorsabruan putous ©Tarmo Soukka
Gorsabruan putous ©Tarmo Soukka

Gorsabruan vesiputous on 150 metriä korkea ja vettä siinä riittää ympäri vuoden. 

Gorsabruan silta ©Tarmo Soukka
Gorsabruan silta ©Tarmo Soukka

Gorsabruan silta ylittää 150 metriä syvän kanjonin, josta on mahdollista hypätä benjihyppy kanjoniin, benjihyppyjä järjestetään kesäisin useampina päivinä. Korkeanpaikan kammoiselle oli jo sillan ylittäminen haaste sinänsä, joten minun kohdallani hyppy ei tulisi kysymykseenkään, mutta jotkut hurjapäät uskaltavat tehdä myös sen.  

Polku kanjonille  ©Tarmo Soukka
Polku kanjonille ©Tarmo Soukka
Vihreä kanjoni  ©Tarmo Soukka
Vihreä kanjoni ©Tarmo Soukka

Matkaa ylhäällä olevalle parkkipaikalle tulee noin 13 kilometriä, josta alkaa polku kohti Gorsabruan siltaa ja kanjonia, matkaa parkkipaikalta sillalle tulee 1,8 kilometriä suuntaansa, mutta polku on helppokulkuinen ja maisemat upeat.

***** Steindalsbreen jäätikkö *****

Jäätikkö ©Tarmo Soukka
Jäätikkö ©Tarmo Soukka

Steindalsbreen jäätikkö

Lähdin uuden ystäväni Tiinan kanssa käymään Steindalsbreen jäätiköllä, lähtö venyi iltapäivään Tiinan työvuoron vuoksi ja paluumatkalla jäätiköltä alas oli jo hämärää. Matkaa Kilpisjärven tulliasemalta parkkipaikalle tulee 85 kilometriä.

Steindalsbreen on yli 8000 vuotta vanha jäätikkö Norjassa, Steindalenissa. 

Jäätikön reuna on n. 480 metriä merenpinnan yläpuolella. Matkaa edestakaisin kertyy n. 13,5 km.

Lampaat ©Tarmo Soukka
Lampaat ©Tarmo Soukka

Jäätikölle menee hyvin merkitty polku vaihtelevassa maastossa. Alussa on nousua, mutta Steindalsin "erätuvan" jälkeen polku kulkee pitkän matkan pitkin niittyä, jossa on laiduntavia lampaita. Hieman ennen jäätikköä polku nousee ja kulkee pitkin moreeniharjua.

Pakeneva reuna ©Tarmo Soukka
Pakeneva reuna ©Tarmo Soukka

Jäätikön reunan lähellä on kylttejä, joista voi nähdä kuinka jäätikkö on vuosien saatossa vetäytynyt.

Molemmilla puolilla polkua kohoaa upeita vuoria, Steindalstinden (1511 m) ja Gaskacohkka (1507 m).

Steindalstinden (1511 m) ©Tarmo Soukka
Steindalstinden (1511 m) ©Tarmo Soukka
Gaskacohkka (1507 m) ©Tarmo Soukka
Gaskacohkka (1507 m) ©Tarmo Soukka

**********

Tunturissa ©Tarmo Soukka
Tunturissa ©Tarmo Soukka

Kesä on ollut upea ja syksy on saapunut kaikessa väriloistossaan, illat ovat hieman viilenneet ja ensilumet ovat sataneet tuntureille sekä turistien paljous on hiljalleen hiipumassa. Vielä muutama työvuoro ja minun on aika pakata autoni ja lähteä kohti etelää.

Saana ja Kilpisjärvi ©Tarmo Soukka
Saana ja Kilpisjärvi ©Tarmo Soukka
Ruska aamu-usvassa ©Tarmo Soukka
Ruska aamu-usvassa ©Tarmo Soukka

Viimeinen työvuoro tehty, melkein kaikki tavarat on pakattu ja asunto siivottu. Kesä on ollut kiva, tutustuin uusiin ihmisiin ja sain jopa muutaman uuden ystävänkin. Kotiin on kuitenkin ikävä, olenhan ollut jo pitkään erossa rakkaasta vaimostani, tapasimme vain kerran koko kesäkauden aikana ja vietimme ihanan lomaviikon Sevettijärven rauhallisissa maisemissa Itä-Lapissa. Huomenna (22.9.) aamulla klo. 04.00 starttaan autoni ja lähden ajamaan kohtiin.

Kaksi päivää lähtöni jälkeen satoi Kilpisjärvelle ensilumet, olisinpa ollut silloin vielä siellä.

Kiitos kesästä Kilpisjärvi, Nähdään taas!