Kesäloma Heinävedellä

Tänä vuonna vietimme kesälomamme poikkeuksellisesti Itä-Suomessa Heinävedellä, Heinävesi on 3232 asukkaan kunta Pohjois-Karjalassa, joka tunnetaan kanavista ja luostareistaan. Lomanviettopaikastamme teimme päiväretkiä lähistöllä oleviin, mielestämme kivoihin paikkoihin, ohessa kerron muutamista.

Kuvat: ©Tarmo Soukka

Pääskyvuoren näkötorni

Pääskyvuorentie 9, 79700 Heinävesi.

Kermajärvi ©Tarmo Soukka
Kermajärvi ©Tarmo Soukka
Orinoron rotko ©Tarmo Soukka
Orinoron rotko ©Tarmo Soukka
Kansallismaisema ©Tarmo Soukka
Kansallismaisema ©Tarmo Soukka
Pirunkirkko ©Tarmo Soukka
Pirunkirkko ©Tarmo Soukka

Pirunkirkko

Rantatie (Koli) 115, 81590 Lieksa.

Pirunkirkko on Z-kirjaimen mallinen 33 metriä pitkä rakoluola, jonka katto muodostuu halkeamaan kiilautuneista lohkareista. Luolaan liittyy useita mystisiä tarinoita ja Pirunkirkon seinästä löytyy myös Eero Järnefeltin kirjoittama runo. Luolalle johtaa moniportainen polku tienvarren pysäköintialueelta. 

Lossi ©Tarmo Soukka
Lossi ©Tarmo Soukka
Kiviholvisilta ©Tarmo Soukka
Kiviholvisilta ©Tarmo Soukka
S/s Punkaharju ©Tarmo Soukka
S/s Punkaharju ©Tarmo Soukka

S/s Punkaharju on 115-vuotias sisävesihöyrylaiva, joka on valmistettu Savonlinnassa ja on ainut jäljellä oleva sisävesihöyrylaiva, joka on rakennettu Savonlinnan telakalla. 

Varistaipaleen kanava ©Tarmo Soukka
Varistaipaleen kanava ©Tarmo Soukka

Karvion kanava

Vallantie 208, 79810 Karvionkanava.

.

M/s Puijo ©Tarmo Soukka
M/s Puijo ©Tarmo Soukka
Karvionkoski ©Tarmo Soukka
Karvionkoski ©Tarmo Soukka

Karvionkoski sijaitsee Kermajärven ja Varisveden välissä. Koski ja on suosittu kalastusalue.

Uusi-Valamo ©Tarmo Soukka
Uusi-Valamo ©Tarmo Soukka
Pääkirkko ©Tarmo Soukka
Pääkirkko ©Tarmo Soukka
Uuden kirkon alttari ©Tarmo Soukka
Uuden kirkon alttari ©Tarmo Soukka

Luostarin ensimmäinen kirkko rakennettiin käyttäen pohjana kahta aiemmin aittana toiminutta rakennusta; nämä liitettiin yhteen vuonna 1940. Kirkko pyhitettiin alkujaan Kristuksen kirkastumiselle Valamon luostarin pääkirkkojen perinteen tapaan. Kun Valamoon myöhemmin rakennettiin ja vihittiin uusi pääkirkko, tämä vanha kirkko jäi 1977 jälkeen vähemmälle käytölle, ja se toimi välillä myös museona ja ruokasalina. Kesäkuussa 2010 kirkko pyhitettiin uudelleen, jolloin siitä tehtiin ensimmäinen Kaikkien Valamon pyhien kirkko. Valamon luostareiden historiaan liittyy noin kuusikymmentä pyhänä kunnioitettua henkilöä. 

Lintulan luostari ©Tarmo Soukka
Lintulan luostari ©Tarmo Soukka
Luostarin alttari ©Tarmo Soukka
Luostarin alttari ©Tarmo Soukka

Heinävedellä Pohjois-Karjalassa 102 metriä korkean Pääskyvuoren huipulla on tukeva puinen näkötorni. Pääskyvuori sijaitsee Heinäveden keskustasta kolme kilometriä Varkauden suuntaan ja näkötornille löytyy selkeät opasteet Varkaudentieltä sekä Pääskyvuorentieltä. 

Näkötornista avautuu hulppeat näkymät Kermajärvelle. Tulilahden leirintäalue sijaitsi aikoinaan Pääskyvuoren juurella Kermajärven rannassa, Tulilahti tuli kuuluisaksi 1959 siellä tapahtuneen, edelleen selvittämättömästä kaksoismurhasta. Henkirikoksessa saivat surmansa kaksi pyöräretkellä ollutta nuorta naista, Elina Nyyssönen ja Riitta Pakkanen, jotka löytyivät paikalta suohautaan kätkettynä.
.

Kerma ©Tarmo Soukka
Kerma ©Tarmo Soukka

Orinoron rotko

Mustinmäentie 83, 79100 Leppävirta.

Orinoron rotko sijaitsee Leppävirralla Pohjois-Savossa ja on yksi Savon seitsemästä ihmeestä.

Orinoron luontopolku on oiva koko perheen retkikohde, pituutta polulla on noin seitsemän kilometriä ja hyvin merkitty polku kulkee jäätikköjen muovaaman pystyseinäisen rotkon läpi, polun varrelta löytyy myös lammenrannalla sijaitseva laavu, jossa voi keittää nokipannukahvit ja syödä retkieväitä.

Orinoron rotko on 200 metriä pitkä ja syvyys parhaimmillaan 20 metriä. Rotkon pohjalla on lähde, jonka vuoksi lumi ja jää säilyy rotkossa aina kesäkuulle saakka.


.

Kolin kansallispuisto

Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara Pielisen rannalla Lieksassa. Ukko-Kolilta avautuu Suomen tunnetuin ja ehkä rakastetuin ja varmasti kuvatuin kansallismaisemamme.
.

Uhrihalkeama ©Tarmo Soukka
Uhrihalkeama ©Tarmo Soukka

Uhrihalkeama

Ylä-Kolintie 39, Koli.

Uhrihalkeama sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin pohjoispäädyssä. Kallion keskellä olevaan halkeamaan on heitetty kolikkoja ja esitetty toivomuksia. Kalliossa näkyy noin sata vuotta vanhoja kalliopiirroksia ja nimikirjoituksia. Uhrihalkeama on tarinapaikkana muinaismuistolain suojaama.

Risteily Saimaalla

Savonlinna

Matkalla Savonlinnaan matkustimme lossilla ja kävimme ihailemassa Enonkosken vanhaa kiviholvisiltaa. 

.

Kiviholvisilta 

Enonkosken yksiaukkoinen kiviholvisilta on rakennettu joko vuonna 1903 tai 1904. Sillan rakentamisen otti urakalla tehtäväkseen talollinen Antti Makkonen, varsinaisen rakentamisen teki kuitenkin Sylvester Redsven 300 markan urakkasummalla. Siihen aikaan miehen päiväpalkka 1 euro..

Komentosilta ©Tarmo Soukka
Komentosilta ©Tarmo Soukka

Höyrylaiva tekee noin 1,5 tunnin risteilyjä Saimaalla, risteilyn aikana voi hyvällä tuurilla bongata vaikkapa norpan päivää paistattelemassa.

Olavinlinna 

57130 Savonlinna.

Olavinlinna on 1400-luvulla rakennettu linna Savonlinnassa veden ympäröimässä kalliosaaressa. Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen linna.
.

Varistaipaleen kanava

Varistaipaleen kanava on Suomen korkein ja ainoa nelisulkuinen kanava, pituutta kavalla on 1100 metriä ja pudotuskorkeutta 14,5 metriä. Varistaipaleen kanava yhdessä Taivallahden kanavan kanssa yhdistää Varisveden Juojärveen. Kanava rakennettiin vuosina 1911–1913 entiseen puronuomaan.


.


Karvion kanava on yksisulkuinen kanava Karvion kylässä Heinävedellä. Kanava yhdistää Kermajärven Karvionjärveen. Karvionjärveltä on yhteys Suvasveteen, jota pitkin pääsee Kuopioon asti. Kanava 300 metriä pitkä ja on Heinäveden vanhin kanava, joka on rakennettu 1895–1896.

Karvion kanavan sulku ©Tarmo Soukka
Karvion kanavan sulku ©Tarmo Soukka
Silta ©Tarmo Soukka
Silta ©Tarmo Soukka

Kosken yläpuolelta kulkee 11 metrin korkeudessa valtatie 23:n silta. 

Valamon luostari

Valamontie 42, 79850 Uusi Valamo.

Kristuksen kirkastumisen luostari on Suomen ortodoksisen kirkon luostari Heinävedellä Pohjois-Karjalassa.

Luostari jatkaa aiemmin Laatokan Valamon saaristossa Suomen Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella toimineen Valamon luostarin perinnettä, kun tämä toisen maailmansodan aikana evakuoitiin Suomen nykyiselle alueelle. 

Kirkko ©Tarmo Soukka
Kirkko ©Tarmo Soukka
Uuden kirkon II alttari ©Tarmo Soukka
Uuden kirkon II alttari ©Tarmo Soukka
Vanhan kirkon alttari ©Tarmo Soukka
Vanhan kirkon alttari ©Tarmo Soukka

Lintulan luostari

Honkasalontie 3, 79830 Palokki.


Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari sijaitsee Heinäveden kunnassa Palokin kylässä. Luostari on Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari..

Kesäkahvila ©Tarmo Soukka
Kesäkahvila ©Tarmo Soukka

Lintulan luostarin matkailupalvelut avautuvat kesäkuun alussa. Lintulan kauppa on avoinna päivittäin klo 10–17 kolmen kesäkuukauden ajan. Lintulan kahvio on avoinna 1.6.–19.8. klo 10–16. Heinä- ja elokuussa.