Tulilla

Kuvat: ©Tarmo Soukka

Kuvia nuotiopaikoilta sekä helppoja ruokaohjeita.

Kaarnikka ©Tarmo Soukka
Kaarnikka ©Tarmo Soukka

Kaarnikka

Kaarnikka eli variksenmarja on aliarvostettu luonnonmarjamme, vaikka se on luonnon oma kauneuspilleri, sillä se sisältää suomalaisista marjoista eniten flavonoideja ja antosyaniidejä, jotka toimivat voimakkaina antioksidantteina elimistöissä Antioksidantit suojaavat verisuoniamme, ehkäisevät tulehduksia, alentavat pahaa LDL-kolesterolia ja torjuvat suolistobakteereja sekä syöpää.

Tässä teille maittava kaarnikkahilloresepti.

Kaarnikkahillo:

800 g kaarnikoita,  200 g musta- tai punaherukoita (itse käytän mustaherukkaa), 6 dl hillosokeria,                             4 tl sitruunamehua, 1 tl kardemummaa tai vaniljatangon siemenet (itse käytän kardemummaa).

Peratut marjat hillosokerin kanssa kattilaan, keitä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää puolessa välissä sitruunamehu ja kardemumma. Jäähdytä kunnolla ja purkita puhtaisiin kuumennettuiin purkkeihin.

Loimulohi ©Tarmo Soukka
Loimulohi ©Tarmo Soukka

Loimulohi

Loimulohi on herkullinen nuotioruoka illanistujaisiin ja miksei muulloinkin. Tässä hieman neuvoja, joilla pääset alkuun:

Ota filee esisuolauksesta huoneenlämpöön hyvissä ajoin vähintään puoli tuntia ennen loimutusta. Anna nuotion syttyä kunnolla ja aseta fileet pyrstö ylöspäin noin 20–30 cm päähän nuotiosta. Hyvä vinkki sopivan etäisyyden löytämiseen on se, kun voit pitää kättäsi noin 10 sekuntia ennen kuin kättäsi alkaa polttaa. Kala alkaa olla kypsää, kun nahka irtoaa kalasta helposti. Ole kuitenkin varovainen, ettei filee putoa nuotioon. 

Voi maustaa kalan ennen kypsennystä haluamillasi mausteilla kuten mustapippurilla tai alkoholilla kuten viskillä tai konjakilla, oma suosikki alkoholi on konjakki. Kypsennyksen jälkeen voi lisätä kalan päälle erilaisia yrttejä. Loimutettu lohi kannattaa nauttia välittömästi.

Nuotiolla valmistettu siika

Samalla kun lohet kypsyvät voit loimuttaa myös suosikkikalaani siikaa. Ohjeet ovat samaa luokkaa kuin lohenkin loimutuksessa. Kasta siiat nopeasti suolaveteen ennen loimutusta ja laita ne halsterissa hieman lähemmäs nuotiota kuin lohet, käännä halsteria välillä, jotta kalat kypsyvät tasaisesti.

Loimutettu siika ©Tarmo Soukka
Loimutettu siika ©Tarmo Soukka